Logo 112Zeewolde

Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) wo 09 november 2022, 19:39

De voordelen van rijden in een automaat

Laatst bijgewerkt: woensdag 19:39 uur
Steeds meer mensen kiezen ervoor om automaat te gaan rijden. Uiteraard ook niet zo  heel vreemd, aangezien de nieuwe auto’s bijna allemaal automaat zijn. Toch zijn er ook heel veel mensen die zweren bij een handgeschakelde auto. Wat je wel vaak ziet, is dat het voor mensen die al een tijdje in een automaat hebben gereden, het lastig vinden om ineens weer te moeten schakelen. Ondanks het feit dat bijna iedereen in een schakelauto heeft leren auto rijden, zullen de auto’s in de toekomst vrijwel allemaal automaat zijn. Om je een idee te geven welke voor- en ook nadelen een automaat heeft, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

De verschillen tussen een automaat en handgeschakelde auto

Om bij de basis te beginnen, is een automaat een automatisch schakelsysteem. Klinkt natuurlijk logisch, gezien het anders ook geen automaat zou heten. Wanneer je auto beschikt over een automaat, dan zorgt de auto er zelf voor dat deze schakelt op het moment dat je in een te hoog toerental zit. Zoals we bij een handgeschakelde auto de versnelling 1 t/m 5 of 6 kennen, is dit bij een automaat net iets anders. Op een automaat zitten namelijk de volgende ‘functies’:

P, park. De parkeerstand

R, reverse. Achteruitrijden

N, neutral. In zijn vrij zetten

D, drive. Dit is natuurlijk gewoon rijden

Het maakt niet uit of je nu een ander type auto hebt, want in de basis heeft iedere automaat dezelfde functie. Wel kan het zijn dat je een wat nieuwe auto hebt, waar ook een sportstand op zit. Een ander belangrijk verschil, is dat een automaat natuurlijk niet hoeft te beschikken over een koppeling. Dat houdt dan dus ook in dat je maar 2 pedalen hebt, terwijl een schakelauto er 3 heeft.

De voordelen van een automaat

Nu je weet wat een automaat is, is het goed te weten welke voordelen het allemaal heeft. Zo is het eerste voordeel dat je natuurlijk een stuk rustiger kunt rijden, waardoor de kans op een ongeluk kleiner is. Dus wanneer je online je autoverzekering vergelijken gaat, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een andere dekking, aangezien je minder snel zelf betrokken raakt bij een ongeluk. Neemt natuurlijk niet weg dat je afhankelijk blijft van je medeweggebruikers. Naast het feit dat je een stuk rustiger rijdt en dus niet hoeft te schakelen, is het vooral op lange afstanden en ook in de file een stuk relaxter, dan wanneer je iedere keer moet schakelen en optrekken.

Is een automaat iets voor mij?

De uiteindelijke keuze of een auto met automaat iets voor je is, is vaak een persoonlijke kwestie. Uiteraard zijn er tal van voordelen, maar is een automaat vaak ook een stukje duurder. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om bijvoorbeeld eens een aantal proefritten te maken in een automaat, zodat je kunt voelen of het wel of niet iets voor je is. Vooral in het beginnen is het ontzettend wennen. Het is dus een kwestie van proberen om uiteindelijk te kunnen bepalen of het wel of niet bij je past.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zeewolde

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Zeewolde
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.