Logo 112Zeewolde

Redactie zakelijk 0 reactie(s) vr 18 maart 2022, 20:43

Hoe orkanen de olieprijs beïnvloeden

Laatst bijgewerkt: vrijdag 20:43 uur

Orkanen veroorzaken jaarlijks enorm veel leed als ze door de golf van Mexico trekken. En het is belangrijk om niet te vergeten dat een schommelende olieprijs maar een fractie van de enorme gevolgen zijn die orkanen met zich meebrengen. De volatiliteit van de olieprijs is slechts een fractie van de enorme gevolgen die orkanen kunnen hebben. 

Het is belangrijk om het grotere geheel niet te verkleinen. Simpel gezegd, orkanen kunnen catastrofale schade aanrichten, niet alleen aan eigendommen, maar ook aan echte mensenlevens. Gelukkig wordt er jaarlijks ook miljoenen gestoken in heropbouw en het verbeteren van de veiligheid van miljoenen mensen.

Maar naast de directe schade hebben orkanen ook invloed op andere economische sectoren die op hun beurt de hele wereldeconomie beïnvloeden. Zo ook de oliesector in de Golf van Mexico.

Stopzetten
Oliemaatschappijen volgen stormen op de voet om preventief de boel te sluiten als het gevaar loopt. Een raffinaderij kan bijvoorbeeld de productie verminderen of stopzetten voor een veilige werking en werknemers in staat stellen om thuis te schuilen of alles te evacueren. Zodra een storm voorbij is kunnen delen weer gedurende ongeveer een week tot twee weken zeer voorzichtig worden opgestart.

Vergeet niet dat herstarten moeizaam is omdat de chemische en thermische reacties die betrokken zijn bij het raffineren van ruwe olie tot brandstof ontzettend complexe processen zijn. Het afsluiten en herstarten van raffinaderijen niet met een druk op de knop geregeld is. Hierdoor is het dus logisch dat de olieprijs begint te stijgen. Handelaren kunnen wellicht beginnen te hamsteren voor de orkaan toeslaat, en tijdens de orkaan staan de raffinaderijen stil. Allemaal factoren die de prijs opdrijven. Als u benieuwd ben hoe het weer op invloed is van uw aandelen, dan probeer het hier uit om erachter te komen.

Katrina
Met orkaan Katrina en orkaan Rita zagen we bijvoorbeeld een scherpe stijging van de olieprijzen op de oliemarkt voor olie uit de golf van Mexico, waarbij de gemiddelde prijs voor ongelode benzine ineens steeg. De prijzen herstelden zich een beetje na die piek, maar toen Rita aan land kwam, stegen de prijzen opnieuw.

Aandelen
Natuurlijk kunnen orkanen met hun uitwerkingen op de economie effect hebben op aandelenkoersen van oliemaatschappijen. Zo moest Chevron in 2020 haar raffinaderijen sluiten voor een orkaan, wat ervoor zorgde dat de koersprijs van een aandeel Chevron met zes procent naar beneden viel. Overigens was Chevron niet alleen, ook andere grote oliemaatschappijen zagen zichzelf gedwongen om hun productie tijdelijk stil te leggen in afwachting van de langstrekkende orkaan.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zeewolde

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Zeewolde
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.