Logo 112Zeewolde

Redactie landelijk 0 reactie(s) vr 13 mei 2022, 19:10

Mondkapjes en vliegen: Nederlandse regels veranderen vanaf 21 mei 2022

NEDERLAND – Als u gaat vliegen kan het gebeuren dat u bijvoorbeeld op de luchthaven in het land van vertrek en in het vliegtuig verplicht een mondkapje moet dragen. Maar dat u op de luchthaven van bestemming en tijdens de terugvlucht geen mondkapje op hoeft. Hoe zit dat?

Internationale richtlijnen
Er zijn internationale richtlijnen voor het dragen van mondkapjes op luchthavens en in het vliegtuig. Deze worden opgesteld door de Europese Luchtvaartautoriteit (EASA). Maar elk land beslist zelf hoe zij met die richtlijnen omgaan en welke coronaregels in dat land gelden. Daardoor zijn de regels op luchthavens en in vliegtuigen niet overal hetzelfde. In Nederland heeft het kabinet besloten de internationale richtlijnen voor coronaregels in de luchtvaart te volgen.

Nederlandse regels vanaf 21 mei
Deze week heeft de Europese Luchtvaartautoriteit (EASA) laten weten dat de internationale richtlijnen worden aangepast. Daarom veranderen ook de regels in Nederland. Vanaf zaterdag 21 mei is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens. Mensen met een kwetsbare gezondheid worden wel geadviseerd (vrijwillig) een medisch mondkapje te dragen.

Besmetting en verspreiding voorkomen
De huidige virusvariant is minder ziekmakend, maar er raken nog steeds veel mensen besmet met het coronavirus. Het dragen van een mondkapje kan helpen om te voorkomen dat u besmet raakt en dat het virus zich verspreidt.

Hetzelfde geldt voor de basisadviezen, zoals regelmatig handen wassen en hoesten en niezen in uw elleboog.
Mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid gebruiken bij voorkeur een medisch mondkapje van type IIR of een FFP2-masker. En voor iedereen geldt: doe een zelftest als u klachten heeft en ga bij een positieve uitslag niet naar de luchthaven.

Regels in het buitenland
Gaat u op reis? Zoek dan voor vertrek uit welke regels er gelden op de luchthaven, in het vliegtuig en in het land waar u naartoe reist. Bijvoorbeeld via de website van de luchthaven, de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zeewolde

Volg ons

Volg ons

!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.