Letselschade door ongeval op de weg: vier belangrijke dingen waar je op moet letten
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Uit cijfers van het SIMN (Stichting Incident Management Nederland)blijkt dat het aantal verkeersongevallen (op hoofdwegen) de laatste jaren is toegenomen. Maar waar moet je op letten als je een ongeval met de auto hebt gehad en daaraan letsel hebt overgehouden? Hieronder zetten wij een aantal tips op een rij.
1. Vul het aanrijdingsformulier (ook wel SAF genoemd) volledig in
Het is belangrijk dat je het aanrijdingsformulier volledig en naar waarheid invult. Het formulier dient zowel aan de voor- als achterkant ingevuld te worden. De voorkant wordt ingevuld door beide partijen en de achterkant vul je (eventueel op een later moment) zelf in. Kijk goed na of de wederpartij de voorkant naar waarheid heeft ingevuld. Zodra jij jouw handtekening op het aanrijdingsformulier zet geef jij daarmee aan dat beide partijen het aanrijdingsformulier juist hebben ingevuld. Ben jij het dus niet eens met de wijze waarop bijvoorbeeld de situatie is geschetst? Of vinkt de wederpartij aan dat hij geparkeerd stond, terwijl hij eigenlijk reed? Zet jouw handtekening dan niet op de voorkant van het aanrijdingsformulier.
2. Maak foto’s van de situatie ter plaatse
Foto’s die de situatie ter plaatse weergeven kunnen in een later stadium van groot belang zijn. Mocht je dus in de gelegenheid zijn om foto’s te maken, doe dat dan! Maak foto’s van de situatie ter plaatse en van de schade (ook eventuele schade van de wederpartij).
3. Noteer gegevens van getuigen
Mocht er een discussie komen over de toedracht van het ongeval, dan kunnen getuigenverklaringen waardevol zijn. Mocht er dus een getuige van het ongeval zijn, vraag dan of jij zijn of haar gegevens mag noteren. Mocht het nodig zijn dan kan deze getuige in een later stadium benaderd worden. Let op: deze gegevens kunnen ook op het aanrijdingformulier worden genoteerd!
4. Schakel juridische hulp in
Een ongeval met de auto kan nare gevolgen hebben. Als jij letsel aan het ongeval hebt overgehouden is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. De wederpartij kan voor jouw schade aansprakelijk worden gesteld, terwijl jij je kan richten op jouw herstel. Het is verstandig om hiervoor een letselschadespecialist in te schakelen.
Pijn na een ongeluk, maar uit ziekenhuisonderzoeken blijkt niets, wat nu?
Je kunt een ongeluk krijgen in het verkeer of bijvoorbeeld op je werk. Hier kun je vaak nare klachten door oplopen, die soms lang kunnen aanhouden. Bij een gebroken been is duidelijk te zien, door je omgeving en door de dokter, wat er aan de hand is. Maar heb je sinds een ongeval last van je hoofd of van je nek, dan ligt dat anders. Misschien heb je gehoord dat je ‘niet objectiveerbaar letsel’ hebt. Maar wat is dat, en wat kan je daar (juridisch gezien) mee?
Wat betekent ‘niet objectiveerbaar letsel’?
Artsen zullen er proberen achter te komen waar jouw klachten vandaan komen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een MRI te maken of andere onderzoeken te doen. Als uit alle medische onderzoeken geen verklaring komt voor de pijn die je hebt, wordt vaak gesproken over niet objectiveerbaar letsel. Er wordt mee bedoeld dat de klachten die je hebt medisch niet zijn vast te stellen. De arts kan dus niet vinden wat jouw klachten veroorzaakt. Dit kan het geval zijn bij onder meer:
nek- en rugklachten na een ongeval
hoofdpijn
concentratieproblemen
geheugenproblemen zoals moeite met afspraken herinneren
Kan ik dan ook mijn schade niet verhalen?
Als voor jouw ongeval een ander aansprakelijk is, dan moet diens verzekeraar jouw letselschade vergoeden. Heb je na een ongeval nekpijn, hoofdpijn of bijvoorbeeld concentratieproblemen? Dan is op scans of röntgenfoto’s vaak niets te zien. Hierdoor willen verzekeraars zich nog wel eens op het standpunt stellen dat de klachten binnen enkele maanden over moeten zijn. Er is immers geen verklaring voor de klachten gevonden in het medisch onderzoek. Maar het zal je maar net gebeuren, dat je veel langer last houdt van de klachten. Let op: ook als je alleen maar klachten hebt die medisch niet vast te stellen zijn, heb je na zo’n ongeval vaak recht op een schadevergoeding. Misschien kun je door de hoofdpijn en concentratieproblemen niet meer normaal functioneren op je werk, moet je je vaak ziekmelden omdat je het niet meer trekt. Je huishouden blijft liggen, want na een dag werken is je lichaam op en wil je plat op de bank of naar bed. In de meeste gevallen is de schade die daardoor ontstaat (misschien loop je inkomen mis, of heb je een schoonmaakster nodig) te verhalen op de aansprakelijke partij.
Letselschadespecialist
Heb jij een ongeval gehad en sindsdien klachten die niet medisch vastgesteld kunnen worden? Laat je niet uit het veld slaan en neem vrijblijvend contact op met een letselschadespecialist om te kijken of in jouw geval de schade op een andere partij verhaald kan worden.
Of je nu vrachtwagenchauffeur, heftruckchauffeur, pakketbezorger bent of boodschappen bij mensen thuis aflevert: een groot deel van jouw werkdag zit jij achter het stuur. Dit kan in een magazijn zijn, op het bedrijventerrein, of gewoon op de weg. Dat is nu eenmaal niet altijd veilig. Je kunt aangereden worden, of iemand over het hoofd zien en die aanrijden. Als het hevig stormt, kun je zelfs omwaaien met voertuig en al.
Letsel
Je kunt bij zo’n ongeval vervelend letsel oplopen. Denk bijvoorbeeld aan:
Botbreuken
Wonden
Pijn, bijvoorbeeld in je nek of in je rug
Aanhoudende hoofdpijn, soms zelfs concentratieproblemen of geheugenproblemen
Werkgever aansprakelijk
Als jij buiten jouw schuld om wordt aangereden op de weg, kun je daar een ander voor aansprakelijk houden. Die zal dan jouw letselschade moeten vergoeden.
Als een ongeval tijdens jouw werk is gebeurd, is de werkgever hiervoor meestal verantwoordelijk te houden. Ben je bang dat je baas je zal ontslaan of anders tegen je zal doen, als je hiervoor bij hem aanklopt? Het is goed om te weten dat werkgevers meestal goed verzekerd zijn. Een bedrijfsongeval melden zij bij de verzekeringsmaatschappij en die handelt het verder af.
Verzekerd?
Werkgevers kunnen verschillende verzekeringen hebben. Vaak zal een werkgever een AVB (Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven) hebben. Maar als werknemers deelnemen aan het verkeer worden vaak ook andere veranderingen afgesloten, zoals een Goed Werkgeverschapsverzekering, een WerkgeverZeker-verzekering, een Wegas XL, een Werknemersschadeverzekering, een Aansprakelijkheidsverzekering voor Werkgevers Verkeer enzovoorts. Ook kan de werkgever een SVI (Schadeverzekering Inzittenden) hebben afgesloten voor het voertuig waar jij mee rijdt tijdens je werk.
Als er geen verzekering afgesloten blijkt te zijn, die jouw ongeval en letselschade dekt, dan kan jouw werkgever aansprakelijk zijn op grond van ‘goed werkgeverschap’. Van een goede werkgever wordt namelijk verwacht dat deze ‘behoorlijke’ verzekeringen afsluit voor de werknemers. Doet de werkgever dit niet, is hij aansprakelijk en zal hij alsnog jouw letselschade moeten vergoeden.
Juridische hulp
Na zo’n ongeval komt er al genoeg op je af. Een letselschadejurist kan jou helpen uit te zoeken welke verzekering jouw werkgever heeft afgesloten en of jouw letselschade te verhalen is. Wist je dat hier vaak voor jou geen kosten aan verbonden zijn?
Wie vergoedt mijn schade als de tegenpartij onbekend of onverzekerd is?
Je staat met je auto voor het stoplicht en ineens boem, een verkeersongeval! De bestuurder van de auto achter jou zat niet op te letten en rijdt jou van achteren aan. Je raakt hierdoor gewond en hebt schade. In bijna alle gevallen is degene die bij jou achteroprijdt aansprakelijk voor het ongeval. Maar wat nou als degene achter jou plotseling ervandoor gaat en jij geen gegevens van diegene hebt kunnen noteren? Of wat als blijkt dat de auto die jou aanreed helemaal niet verzekerd is? Wie moet in dit soort gevallen jouw letselschade vergoeden?
Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt in veel gevallen de schade
Je kunt in veel gevallen een claim bij het Waarborgfonds Motorverkeer indienen. Dit fonds vergoedt de schade die je lijdt als je wordt aangereden door een onbekende of onverzekerde dader. Hier is wel een aantal voorwaarden aan verbonden:
Je hebt schade en die schade moet zijn veroorzaakt door een motorvoertuig (en dat moet ook aan te tonen zijn).
Je moet je best doen om ook zelf (zo snel mogelijk) de identiteit van de dader te achterhalen.
De schade moet in Nederland zijn ontstaan.
Wat kun je het beste doen na een ongeval met een onbekend of onverzekerd voertuig?
Maak, indien mogelijk, foto’s van de ongevalslocatie en eventuele sporen die daar liggen (zoals afgereden onderdelen, glasscherven etc).
Zorg dat je gegevens van getuigen noteert en deze vraagt om een getuigenverklaring op te stellen.
Doe in geval van een onbekend voertuig aangifte bij de politie.
Stel in geval van een onverzekerd voertuig de tegenpartij eerst zelf schriftelijk aansprakelijk.
chakel een letselschadejurist in.
Hulp nodig?
En letselschadejurist weet precies welke stappen je het beste na een ongeval met een onbekend of onverzekerd voertuig kunt zetten. Vervolgens helpt een letselschadejurist je ook met het verhalen van je schade op Waarborgfonds, zodat jij je kunt focussen op je herstel. Vragen? Klik hier voor ons contactformulier. We helpen je graag verder!
Vraag het de specialist
Hieronder vindt u een overzicht van onze partners, ook wel lokale specialisten! Als we een probleem hebben, of een vraag beantwoord willen hebben is het tegenwoordig heel normaal dat we hier naar op zoek gaan via Google. Echter staat het internet vol met verschillende oplossingen en antwoorden op uw probleem of vraag. Hoe weet u nu of u de juiste kiest?
Om de hoek woont de specialist! Voor veel mensen is de drempel te hoog om bij de specialist naar binnen te lopen. Men denkt al vaak dat dit geld kost. Op deze pagina kunt u onder elke partner op de knop “Vraag onze specialist” drukken. De redactie stuurt de ingezonden vragen door naar de specialist.
Minimaal wordt elk kwartaal 1 vraag beantwoord door elke specialist. Bij veel ingestuurde vragen breiden we dit uit naar maximaal 3 per kwartaal. Uit de ingezonden vragen wordt door de redactie een keuze gemaakt. U kunt u vraag met uw eigen gegevens insturen, echter is het ook mogelijk uw vraag anoniem in te sturen. Uw vraag en het daarbij horende antwoord wordt als nieuwsbericht op de website geplaatst, tevens zal deze zichtbaar blijven onder de partner waar aan de vraag is gesteld. Vaak zijn er meer mensen die met hetzelfde probleem of vraag rondlopen als u! Zo helpen we elkaar.
Wijs Letselschade
Na een ongeval gebeuren er zoveel dingen dat je vaak eerst bezig bent met “overleven” Pas na deze periode wordt de impact van het letsel helder. Wat er dan op je afkomt is vaak veel en onoverzichtelijk. Wijs kan jou helpen om dit traject samen met jou in goede banen te leiden. Van ons geen onbegrijpelijke emails en lange brieven maar een echt persoonlijk gesprek en duidelijke en open communicatie. Wij regelen alle beslommeringen met jouw belang voorop zodat jij je vooral kunt richten op jouw herstel.
Wat kan Wijs voor jou betekenen:
Wijs biedt gegarandeerde kosteloze rechtshulp
Wijs komt bij je langs
Wijs regelt voorschotbetalingen
Wijs neemt alle papierwerk uit handen
Wijs behaalt het maximale resultaat.
Inkie Stoop
Ik ben al meer dan 20 jaar werkzaam als letselschadejurist. Na mijn rechtenstudie heb ik ervaren hoe het is om bij een verzekeraar en een groot expertisebureau te werken. Sinds 2005 werk ik zelfstandig, waarbij ik de afgelopen jaren directeur was van een letselschadekantoor met 26 medewerkers.
Wijs letselschadejuristen richt zich op het optimaal behartigen van de belangen van slachtoffers of zij nu betrokken zijn geraakt bij een bedrijfsongeval, verkeersongeval of ander ongeval. Wij zijn superspecialisten op het gebied van letselschade. Door goed te luisteren naar het verhaal van onze cliënten, naar de situatie en de vraag, maken wij de vertaalslag naar wat er op juridisch en professioneel vlak nodig is. Soms is een oplossing veel dichterbij dan je denkt!