Laatste alarmering:
Datum 15|02 Tijd 08:20:06 Mnl_fvl N707 - Knardijk,7 Zeewolde Ongeval/wegvervoer/letsel Fiets - Scooter Prio Eenheid | Politie Flevoland (Persinfo)
zondag 17 februari 2019

MAANDAG 27|11

Eisen winterbanden in Duitsland aangescherpt

Moet het gebruik van winterbanden ook verplicht worden in Nederland? Doe mee aan onze poll!

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto's ook beschikken over een winteruitrusting.

 

Winterbanden

In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken (dit mogen winterbanden of all seasonbanden zijn) bij winterse omstandigheden. Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band (winterband of all seasonband) moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

 

Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Deze mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

 

Let op:
Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode.

 

Profieldiepte

De minimale profieldiepte voor banden in Duitsland is 1,6 mm. Echter voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken en de band zijn winterse eigenschappen verliest.

 

Winterse omstandigheden

Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden.

 

Boete

De boete voor het rijden op ongeschikte banden is € 60,- en 1 strafpunt. Veroorzaak je hinder dan is de boete € 80,-. Nieuw is dat ook de kentekenhouder, die het gebruik van het voertuig zonder de vereiste winterbanden toelaat, een boete krijgt van € 75,- en 1 strafpunt.

 

Sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto's tenzij anders aangegeven. Er geldt bij gebruik van de kettingen een maximum snelheid van 50 km/u.

 

Winteruitrusting

Volgens de Duitse wet moet de auto zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat er, naast winterbanden of all seasonbanden en sneeuwkettingen ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet zitten. Als een automobilist staande wordt gehouden en zijn auto voldoet niet aan de eisen met betrekking tot de weersomstandigheden dan kan er een boete worden opgelegd.

 

Winterbanden en snelheid

Je mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven.

 

De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto's en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden in Duitsland (of sneeuwkettingen). Het mag wel en winterbanden leveren ook voor caravans een betere wegligging op.

 

Winterbanden: heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?

Ja, op kleine (berg-)wegen. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht; dan staat er een verkeersbord met een plaatje van een wiel met sneeuwketting.

 

Bron: ANWB.nl

Foto's
1/1
Reacties
Henk. zegt: spacer
Is dit ook voor buitenlanders verplicht (Nederlanders?
27-11-17 10:01
Score: 9
Willem zegt: spacer
Ja Henk dit geldt ook voor buitenlanders.
27-11-17 10:11
Score: 15
Tim zegt: spacer
En voor de mensen in de randgebieden? Ik zelf rijd wel eens via Duitsland naar Enschede, ben ik dan ook verplicht winterbanden te voeren?
27-11-17 12:48
Score: 15
Johannes zegt: spacer
Jazeker het geld ook als u er n dag heen gaat.
winterbanden of all seizoen banden.
Ivm dat uw rem afstand korter is met deze speciale gemaakte band op koud wegdek.
27-11-17 20:40
Score: 4
John zegt: spacer
Geldt het ook voor de reseveband?
28-11-17 08:57
Score: 3
Roy zegt: spacer
Ja Tim. Ook dan.

Banden in dld mogen sowieso niet ouder zijn dan 6 jaar.
28-11-17 09:50
Score: 3
M Maarhuis Klok zegt: spacer
Ja Tim, dan ook.
28-11-17 10:27
Score: 1
Arien zegt: spacer
Ik mis de criteria in dit verhaal, dus wanneer precies dit verplicht is. De verplichting geldt alleen bij winterse omstandigheden. Wat zijn nou precies winterse omstandigheden? ("Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte"). Dat betekent dus dat als je in Duitsland een auto bestuurt terwijl de omstandigheden niet winters zijn, je best op zomerbanden mag rijden.

Het advies is echter... als het kouder dan 7 graden is, hebben je winterbanden door een andere samenstelling van het rubber en de lamellen in het profiel meer grip dan je zomerbanden. Het hoeft dus niet te sneeuwen of te vriezen om effect te zien van je winterbanden.
28-11-17 13:30
Score: 5
Hans zegt: spacer
De reserveband is niet verplicht! De Duitse politie geeft u de gelegenheid in de dichtstbijzijnde werkplaats/garage de lekke band te repareren of te vervangen. Op de reserve zomerband de reis voortzetten is dus wel strafbaar.
De boetes vallen overigens mee (vanaf 40 euro) tenzij je betrokken raakt bij een ongeluk, waarbij jouw zomerbanden een negatieve rol spelen (langere remweg, slip, de weg blokkeren). Dan kun je rekenen op een zeer forse boete van honderden euro's of zelfs een veroordeling (=strafblad).
30-11-17 11:31
Score: 3
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie