Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 13:06:28 Bmd-01 Hv Overig (gas Lekkage) (buiten) Schollevaarweg Zeewolde 256091 254531 Prio Hoog Eenheid | Brandweer Zeewolde (Vrijwilligers ploeg 3)...
vrijdag 07 mei 2021

Dankzij onze (lokale) adverteerders is dit artikel gratis te lezen. Koop lokaal en steun deze ondernemers!

VRIJDAG 10|04

Werkzaamheden Johannabos Voorthuizen uitgevoerd

Biodiversiteit door nieuwe bomen en planten

VOORTHUIZEN - De gemeente werkt sinds vorig jaar samen met bewoners aan een plan voor een gezond Johannabos vol natuurlijk leven. Met als doel meer variatie aan bomen en planten, aantrekkelijk voor vogels, dieren, insecten en voor wandelaars. Na het vaststellen van het plan zijn de werkzaamheden de afgelopen weken uitgevoerd om het bos te vernieuwen.

 

Meer gevarieerdere bomen en plantensoorten

De 250 Douglas bomen zijn volgens plan weggehaald om plaats te maken voor meer gevarieerdere bomen en plantensoorten. Deze variatie is goed voor de biodiversiteit en wat daarmee bijdraagt aan een gezonde natuur. Er zijn 90 bomen (Haagbeuk, Linde, Eik, Beuk, berk en Iep) en ongeveer 2100 stuks aan planten voor teruggekomen. Ook de historische eikenwal is weer zichtbaar met daarop nieuwe eikenbomen.

 

Blijf op de aangelegde wandelpaden

Veel bezoekers vinden het nu al een verbetering van het bos. Tijdens de werkzaamheden kwamen er al veel positieve reacties binnen. Helaas ziet de gemeente nu dat er andere wandelpaden tussen de nieuwe bomen en planten komen. Dit is niet de bedoeling!

 

Bezoekers van het bos wordt gevraagd zich op de oorspronkelijke wandelpaden te blijven en niet tussen de nieuwe bomen en planten door te lopen. Dit kan de groei schaden en zelfs ervoor zorgen dat ze dood gaan. En dat zou zonde zijn. Alvast dank voor een ieder zijn medewerking!

 

Vergroting biodiversiteit

De gemeente is bezig om de biodiversiteit te vergroten. Zo worden in het buitengebied bomen aangeplant en houtwallen en poelen aangelegd. Een goede variatie aan dier- en plantsoorten zorgt voor een gezonde natuur. Meer variatie in groen helpt ook om de overlast van soorten als de eikenprocessierups terug te dringen. Dit kan door aanplant van verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en grasveld, maar ook door het plaatsen van nestkasten voor vogels en vleermuizen. Het aanleggen van meer groen is hiervoor niet voldoende; we zullen het ook gevarieerd moeten onderhouden, zodat er niet alleen maar strakke gazons zijn, maar ook meer bloeiende kruiden. Wat weer insecten aantrekt en daarmee vogels. De nieuwe bomen en planten in het Johannabos dragen hieraan bij.

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines