Logo 112Zeewolde

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 15 augustus 2017, 16:19

Vliegtuig Catalina maakt noodlanding op Lelystad Airport

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 18:23 uur

LELYSTAD – De hulpdiensten zijn dinsdag 15 augustus uitgerukt naar Lelystad Airport voor een noodlanding van de Catalina PH-PBY van de Stichting Exploitatie Catalina. Het vliegtuig kwam in de problemen nadat het landingsgestel van het toestel gedeeltelijk niet meer functioneerde. Het hoofdlandingsgestel werkte wel goed, maar het neuswiel klapte niet uit. Daardoor moest er een noodlanding worden gemaakt op Lelystad Airport. De crew voerde een perfecte noodlanding uit op de twee wielen en hield de neus keurig in de lucht tot de snelheid tot een minimum was teruggebracht. Daarna tikte de neus de landingsbaan aan en schoof het teostel nog een eindje door.

De brandweer heeft het vliegtuig gecontroleerd en de romp gekoeld. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt voor het incident. Zo is er ook geneeskundige hulp uit de regio Gooi en Vechtstreek naar Lelystad gekomen en stonden een tiental ambulances klaar om in actie te komen als dat nodig zou zijn.

Er is bij de onfortuinlijke landing gelukkig niemand gewond geraakt Het historische vliegtuig kwam terug vanuit Den Haag waar het een flyby heeft gedaan tijdens de Nederlands Indië herdenking. De landingsbaan is volgens de Marechaussee flink beschadigd geraakt. Inmiddels is de berging van het vliegtuig gestart.

Omdat het een watervliegtuig betreft dat er speciaal voor is gebouwd om op water een perfecte- en veilige landing uit te voeren, is dit wel overwogen. Overigens worden dat soort landingen met deze Catalina tijdens rondvluchten ook wel gedaan. Volgens woordvoerder Ben van “Stichting Exploitatie Catalina PH-PBY” is daar in dit geval van afgezien. De landing had dan misschien minder schade aan de romp van het toestel opgeleverd, maar dan was een ander probleem ontstaan. Wanneer het vliegtuig in het water zou drijven, is daarmee het landingsgestel onbereikbaar voor reparatie. Los daarvan zou het vliegtuig aan de elementen van het weer zijn blootgesteld. Bijvoorbeeld bij harde wind of een hagelbui zou het toestel verder beschadigd kunnen raken.

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zeewolde

Volg ons

Volg ons

!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.